Vyčio Jankausko seminaras „Šokantis gyvūnas”: kaip rūpestis gyvūnais gali atsispindėti šokio praktikose?

„Šokantis gyvūnas” – tai choreografo Vyčio Jankausko inicijuoto ir vedamo seminarų ciklo „Kaip šokti antropoceno epochoje?” dalis. „Šokančio gyvūno“ pagrindinė tema yra žmogaus ir gyvūno perskyros kaita antropocene.  Šiuo metu viso pasaulio mokslininkai perspėja, kad jau yra prasidėjęs šeštasis masinis gyvūnų biologinės įvairovės išnykimas. Pripažįstama, jog tai žmogaus vartotojiško požiūrio į gamtą rezultatas. Taip pat teigiama, jog šią krizę galime išspręsti tik sugrąžindami etinį santykį su gyvūnais. Ar gali šiuolaikinis šokis likti šių svarbių klausimų ir iššūkių nuošalyje? Choreografas Vytis Jankauskas mano, kad negali, nes šiuolaikinis šokis visada buvo jautrus įvairiems pasaulyje vykstantiems procesams. Todėl seminaro metu bus ieškoma atsakymų į klausimus: ar žmogus yra šokantis gyvūnas? Ar gyvūnai šoka? Kaip rūpestis gyvūnais gali atsispindėti mūsų šokio praktikose? Kokie įmanomi nauji santykių ir sąveikos su gyvūnais būdai?  

Vytis Jankauskas. Nuotr. iš asmeninio archyvo

Seminarą sudarys dvi dalys – teorinė ir praktinė. Teorinėje dalyje bus trumpai apžvelgiamos įvairios istorinės, filosofinės, meninės perspektyvos į žmogaus ir gyvūno klausimą. Praktinėje dalyje bus naudojami šokio improvizacijos metodai. Pradžioje seminaro dalyviai judėdami individualiai tyrinės kaip galima patirti įvairias gyvūniškumo apraiškas savyje nuo anatominių aspektų iki bendros pažeidžiamumo patirties. Vėliau judėdami poroje ir grupėje tyrinės įvairius tarpusavio santykių bei sąveikos būdus, kurie yra būdingi tiek žmonėms, tiek gyvūnams. Šie būdai apims erdvinių santykių, garsinio susižinojimo, uoslės, žvilgsnio, lytėjimo, kovos, žaidimo ir kt. elementus. Galiausiai dalyviai turės progą savo ir visų gyvūnų vardu išurgzti, išprunkšti ar kitaip išreikšti visą pyktį bei nepasitenkinimą šio pasaulio blogiu ir neteisybe. 

SEMINARO TVARKARAŠTIS

Šeštadienis, balandžio 13 d. 

11 – 13 val. teorinė dalis (II studija).

13 – 14 val. pietų pertrauka.

14 – 17 val. praktinė dalis (III studija)

Sekmadienis, balandžio 14 d. 

12 – 15 val. praktinė dalis (III studija)

Seminaras yra atviras įvairių lygių šokėjams.

Seminaro kaina 35 eur.

Tik teorinės dalies 10 eur. 

Registracija ir detalesnė informacija: info@vytisdc.lt

Šokėjas, choreografas ir pedagogas Vytis Jankauskas laikomas vienu žymiausių šiuolaikinio šokio kūrėjų Lietuvoje. Dukart pagrindiniu šalies profesionalaus teatro apdovanojimu – „Auksiniu scenos kryžiumi“ – už geriausią choreografiją apdovanoto kūrėjo darbai ne tik nuolat rodomi Lietuvoje: jie pristatyti ir įvairiuose užsienio šokio ir teatro festivaliuose. V. Jankausko šokio veikla neapsiriboja vien menine kūryba, jis dėsto šiuolaikinio šokio praktiką bei teoriją būsimiems šokio profesionalams Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Taip pat rengia įvairius viešus teorinius ir praktinius seminarus šokio profesionalams bei mėgėjams. 

Teorinių ir praktinių seminarų ciklo „Kaip šokti antropoceno epochoje?“ parengimą ir įgyvendinimą remia Lietuvos kultūros taryba. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *