Šiuolaikinio šokio asociacija balandį pasitinka su nauja pirmininke bei taryba

2024 m. pavasario vėjas atpučia pokyčius į Šiuolaikinio šokio asociaciją (toliau – ŠŠA), kai jau ketvirtąjį kartą išrenkama nauja įstaigos pirmininkė. Nuo 2020 m. ŠŠA laivą navigavusi choreografė bei šokėja Agnietė Lisičkinaitė, po ketverių metų vairą perduoda klaipėdietei, „Šeiko šokio teatro“ įkūrėjai Agnijai Šeiko, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Birutę Banevičiūtė, Lina Puodžiukaitė-Lanauskienė ir Agnietė Lisičkinaitė – šiuolaikinio šokio atstovės, savo pirmininkavimu prisidėję prie ŠŠA veiklos vykdymo. 2020 m. išrinkta jaunosios kartos šokėja Agnietė Lisičkinaitė, pirmininkauti pasirinko vedama ne asmeninių ambicijų, o siekdama aktyviau prisidėti prie šokio lauko auginimo ir gerinimo, ką ir darė visus ketverius savo kadencijos metus.

„Šiuolaikinio šokio vėliavą sėkmingai nešėme su iniciatyva „Šokio pusryčiai“, kurią karantino laikotarpiu transliavome „Facebook“ paskyroje, o vėliau LRT televizijos eteryje, ją stebėjo daugiau nei 20 tūkstančių žmonių. Taip pat žinią apie šiuolaikinį šokį skleidėme su projektu „Šokis po balkonais“, vykdytu trijuose skirtinguose Lietuvos miestuose bei nacionalinėmis ir tarptautinėmis rezidencijomis. Nė kiek ne menkesnę auditoriją pasiekėme per šokių pamokas vaikams, senjorams ir asmenims su spec. poreikiais”, – apie įgyvendintus projektus kalba buvusioji pirmininkė.

Agnietė Lisičkinaitė. Nuotr. aut. Aura Skulskytė

Kaip Agnietė Lisičkinaitė teigia, ŠŠA pirmininkės pozicija jai leido nemažai ūgtelti ne tik kaip vadovei, bet ir kaip žmogui. „Pripažinsiu, ne visuomet buvo lengva, tačiau vienareikšmiškai – visuomet labai įdomu. Jaučiuosi be galo dėkinga visiems ŠŠA nariams už pasitikėjimą naviguoti mūsų laivą”, – sako Agnietė.

ŠŠA narių išrinkta naujoji įstaigos pirmininkė, choreografė Agnija Šeiko – puikiai žinoma tiek dėl šiuolaikinio šokio puoselėjimo ne tik Klaipėdoje, bet ir visoje šalyje, tiek dėl drauge su „Šeiko šokio teatru“ įgyvendintų kūrybinių projektų. Agnija Klaipėdos universiteto Menų fakultete įgijo choreografijos bakalauro bei Humanitariniame fakultete teatrologijos magistro laipsnius, o 2005 m. baigė Roterdamo šokio akademiją „Codarts“ bei yra „Auksinio scenos kryžiaus“ laureatė.

Agnija Šeiko džiaugiasi ne tik kolegų pasitikėjimu dėl suteikto pirmininkės posto, bet ir įstaigoje naujai išrinkta Taryba, kurią nuo šiol sudarys šiuolaikinio šokio atstovai Andrius Katinas, Dovydas Strimaitis, Agnietė Lisičkinaitė bei Laurynas Žakevičius. „Asociacija vienija daug skirtingų šokio menininkų, kurių balsus ir poreikius svarbu girdėti. Džiaugiuos, kad vis daugiau jaunų menininkų prisijungia prie asociacijos, o su naująja taryba tęsime jau pradėtas įstaigos veiklas”, – sako ketvirtoji ŠŠA pirmininkė.

Naujoji ŠŠA Taryba. Iš kairės Agnietė Lisičkinaitė, Dovydas Strimaitis, Andrius Katinas ir Laurynas Žakevičius

Agnija išskiria kelias pagrindines sritis, į kurias kreips savo pirmininkės žvilgsnį: rezidencijos ir bendradarbiavimas regionuose, tarptautiniai ryšiai bei šiuolaikinio šokio meninkų atstovavimas kultūros politikoje ir jų darbo sąlygų gerinimas.

„Galbūt ateityje būtų įmanoma  kartu su savivaldybėmis bei Kultūros ministerija sukurti programą, kuri leistų  šokio teatrams bei trupėms, neturintiems savo „fizinių” namų bei netelpančių ruošti premjeras „Menų spaustuvėje“ Vilniuje ar „Kultūros fabrike“ Klaipėdoje, kurti ir parodyti premjeras savivaldybių kultūros centrų scenose”, – bendradarbiavimo regionuose vizijomis dalinasi Agnija Šeiko.

Kalbant apie šiuolaikinio šokio šokėjų sąlygų gerinimą, Agnija teigia, jog svarbi visa šokio ekosistema, kurioje šokio programos ir jų dėstymas, vaikų paruošimas, laisvai samdomi šokio menininkai, valstybinės ir privačios bei nacionalinės trupės, šokio namai yra šios ekosistemos elementai, privalantys veikti kartu.

„Labai norisi padėkoti visiems, kurie ilgai ir nuosekliai dirbo dėl to, kur šiuolaikinis šokis yra dabar bei norisi į jį kuo labiau įtraukti jaunąją kartą – te ši sritis Lietuvoje išties būna tuo, apie ką svajojam”, – sako naujoji ŠŠA pirmininkė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *