Breiko šokėjai Laurynas Žakevičius ir Rokas Šaltenis pasirodys Nicos operoje

Šių metų balandžio 30 – gegužės 4 dienomis Nicoje įvyks operos „L’Olympiade des Olympiades“ (liet. „Olimpiadų Olimpiada“) premjera, kurioje pasirodyti pakviesti Lietuvos breiko atstovai Laurynas Žakevičius ir Rokas Šaltenis. Spektaklis operos teatre „Opéra Nice Côte d’Azur“ skirtas paminėti olimpines žaidynes Prancūzijoje, kurias stebės visas pasaulis.

Daug dėmesio šiais metais bus skiriama breikui. Ši sporto šaka debiutuoja olimpinėse žaidynėse Paryžiuje, tad dviejų lietuvių breiko šokėjų dalyvavimas operoje – svarbus įvertinimas Lietuvai. Tiek L. Žakevičius ir R. Šaltenis, tiek pasaulio breiko čempione ir olimpinėse žaidynėse Lietuvą atstovausianti Dominika Banevič, kitaip žinoma kaip Bgirl Nicka, garsins Lietuvos vardą kaip šalies, kurioje auga stipri gatvės šokio tradicija. 

Nuotrauka iš šokėjų archyvo

Laurynas Žakevičius – gatvės šokio ambasadorius profesionalioje scenoje, choreografas, šiuolaikinio šokio atlikėjas, Urbanistinio šokio teatro „Low Air“ bendrakūrėjis, aktyviai pasirodantis Lietuvos ir tarptautinei publikai. Pelnęs žiūrovų ir kritikų pripažinimą, anksti savo karjeroje buvo įvertintas ir aukščiausiu scenos meno apdovanojimu – „Auksiniu scenos kryžiumi“.

O štai Rokas Šaltenis, breiko scenoje geriau žinomas kaip Rukus, dalyvavo daugybėje aukščiausio lygio pasaulinių breiko renginių. R. Šaltenis nemažai laiko praleido Anglijoje, kur su komanda intensyviai vystė bendruomeninę ir teatrinę veiklą, susijusią su breiko šokiu. 2023 metais Rokas Šaltenis tapo Lietuvos breiko čempionu, taip pat atstovavo Lietuvą pasaulio breiko čempionate Belgijoje.

Nuotrauka iš šokėjų archyvo

„L’Olympiade des Olympiades“ – tai dviejų veiksmų kūrinys, įkvėptas Pietro Metastasio ir Antonio Vivaldi libreto „L’Olimpiade“. Šiame kūrinyje P. Metastasio akcentavo tokias vertybes, kaip ištikimybė, pasiaukojimas, meilė, ir kalbėjo apie norą pranokti save, o kartu nepraleido progos prabilti apie neišvengiamas priešingybes – sukčiavimą, priverstines santuokas, patriarchatą ir moterų „sudaiktinimą“.

Jean’ui-Christophe’ui Spinosi, Nathalie Spinosi ir Ericui Oberdorffui kilo mintis pagal šį libretą pastatyti naują operą – adaptuoti ją šių dienų pasauliui, sukurti modernią jos versiją. Šioje operoje dainos, muzika, šokis, teatras, vaizdo ir skaitmeninė kūryba scenoje susilieja į gyvybingą visumą, kuri pritrauks įvairių kartų ir pomėgių žiūrovus. Kūrėjų teigimu, drama operos scenoje visapusiškai atspindės olimpinių žaidynių dvasią.

Spektaklis VIENUDU. Nuotr. aut. Dainius Putinas

Lauryno Žakevičiaus ir Roko Šaltenio dalyvavimas operoje ir meninė rezidencija pratęs šokio spektaklio „Vienudu“ tyrimą bei pasiruošimą kūrėjų ir šokėjų Airidos Gudaitės, Lauryno Žakevičiaus ir Roko Šaltenio premjerai rudenį Lietuvos sezone Prancūzijoje 2024. Tai Lietuvos ir Prancūzijos partneryste grindžiama programa, įvairiomis kultūros ir meno formomis, diskusijomis ir pristatymais supažindinsianti Prancūzijos visuomenę su šiuolaikine Lietuva ir jos kultūra.

Vilniaus miesto šokio teatro „Low Air“ tarptautinę sklaidą ir Lietuvos vardą garsinančią veiklą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė ir Lietuvos kultūros institutas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *