„IŠLIKĘ / THEY WILL BE AFTER“ – savaitės trukmės meninė akcija Katedros aikštėje

Nepriklausoma šiuolaikinio šokio meno organizacija „Be kompanijos“ trečius metus iš eilės ruošiasi Vilniaus erdvėje įpūsti laisvos minties vėjo. Šiemet meninių akcijų savaitė „MAS“ tapo vienos ilgalaikės akcijos savaite, kurios idėja talpina didžiulį šiandienos geopolitinių įvykių kuriamą ir ilgam pasekmių paliksiantį skausmą. Savanoriškai susibūrusių menininkų grupė balandžio 2–7 dienomis nuo 18 val. Vilniaus Katedros aikštėje stos ir kvies kartu stoti už žiaurumą patiriančius, bei į ateitį skausmą nusinešiančius „Išlikusius“.

„Jaučiame nenumaldomą pareigą išreikšti palaikymą palestiniečiams, išgyvenantiems humanitarinę krizę Gazoje. Kokius žodžius begalėtume naudoti tam, kas šiandien vyksta šiose žemėse, akcijos metu norime visų pirmiausia atsisukti į žmogų ir žmogiškumą. Tokio žiaurumo akivaizdoje gedime, išgyvename nuolatinį sukrėtimą, kuris niekaip negali susilyginti su neįsivaizduojamu siaubu, patiriamu bėgant nuo raketų, bandant išsaugoti savo, artimųjų, vaikų gyvybes.

Ne ką mažesnis skausmas yra išliekanti trauma, gyva išlikusiųjų kūnuose ir mintyse. Kad ir kokias žodžiais istorijoje bus įrašytas šis laikas, mūsų pareiga prieš save pačius yra neužmiršti, neleisti sau užsimerkti ar nekreipti dėmesio. Žmogiškumas yra tai, kas dar liko mūsų valioje ir mes negalime jo išduoti. Mūsų simboliškas stovėjimas prieš vėjo mašinas niekaip negali atkartoti žiaurumo patirties, vargu ar bet koks meninis įrankis gali būti tam įgalus, tačiau menas yra dar viena išliekanti istorijos dalis, kuria mes galime kalbėti ir padėti išlaikyti atmintį“, – akcijos idėją pristatė jos organizatorės Agnietė Lisičkinaitė ir Greta Grinevičiūtė.

„Be kompanijos“ organizuotos meninių akcijų savaitės dažnai gvildena laisvės temą. Vien „MAS“ prigimtis – atvirose erdvėse pristatomi meniniai vyksmai, skatina tiek kūrėjų laisvę reikštis, tiek atvirumą visai įmanomai auditorijai: ar specialiai renginį lankantiems, ar pro šalį einantiems. 

Praėjusiais metais akcijoje vyko net septyni performansai, kuriuos rengė svečiai iš užsienio, svetur kuriantys Lietuvos menininkai ir apdovanojimais įvertinti šalies kūrėjai. Temos bei jų raiška taip buvo plati: nuo psichologo seansą primenančio jaukaus performanso vienam lankytojui (autorius – Bushas Hartsornas), iki pasirodymo Rusijos karo prieš Ukrainą tema, kuomet šešias valandas po tiltu įkaltinta priešais kalašnikovą kabėjo šiuolaikinio šokio kūrėja Erika Vizbaraitė (performanso idėja – Aira Naginevičiūtė).

Nors, kaip sako organizatorės, šiemet meninių akcijų savaitė „MAS“ savivaldybės finansavimo negavo, nenuleisdamos rankų jos jau ruošiasi dar didesniam renginiui 2025 metais, tikėdamos meno svarba kalbėti aktualiomis visuomenei temomis, reaguoti į bendrą šio laikmečio diskursą bei plėsti meno prieinamumą, iškeliant jį iš įprastų ekspozicinių, scenos erdvių.

Neatlygintinai savo laiką meninei akcijai skiriantys menininkai: Rūta Kyguolytė, Sigita Ivaškaitė, Aurimas Kadzevičius, Vismantė Ruzgaitė, Martynas Norvaišas, Beatričė Mažintaitė, Ugnė Lučauskaitė, Inga Galinytė, Ieva Navickaitė, Gabrielė Bagdonaitė, Elmyra Ragimova, Dominyka Markevičiūtė, Lukas Karvelis, Alina Pilecka, Agnietė Lisičkinaitė, Greta Grinevičiūtė. 

Ačiū VšĮ Darbininkai ir Inga Galvanauskaitė

Org. informacija

Katedros aikštėje prie Gedimino paminklo

Balandžio 02 d. 18.00 val. Agnietė Lisičkinaitė, Greta Grinevičiūtė ir Evaldas Alekna

Balandžio 03 d. 18.00 val. Beatričė Mažintaitė, Ugnė Lučauskaitė ir Greta Grinevičiūtė 

Balandžio 04 d.18.00 val. Inga Galinytė, Ieva Navickaitė ir Agnietė Lisičkinaitė

Balandžio 05 d. 18.00 val. Gabrielė Bagdonaitė, Elmyra Ragimova ir Agnietė Lisičkinaitė 

Balandžio 06 d. 18.00 val. Dominyka Markevičiūtė, Lukas Karvelis ir Alina Pilecka 

Balandžio 07 d. 18.00 val. Alina Pilecka, Ugnė Lučauskaitė ir Beatričė Mažintaitė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *