Šiuolaikinio šokio asociacija žiniomis dalinsis su visa Lietuva

Šiuolaikinio šokio menas – įvairialypė ir savyje neatrasto potencialo slepianti meno forma. Siekiant parodyti ir pritaikyti šiuolaikinio šokio naudą, birželio 19, 21 ir 23 dienomis Šiuolaikinio šokio asociacija (ŠŠA) vykdys nemokamas nuotolines metodines ir praktines paskaitas, skirtas pradinių ir pagrindinių mokyklų menų mokytojams iš visos Lietuvos.

Paskaitų apie šiuolaikinį šokį siekis atverti naujas šiuolaikinio šokio meno suvokimo bei patyrimo galimybes, iš naujų perspektyvų pristatyti šią meno rūšį ir jos pritaikymo būdus, metodinėje ir praktinėje mokytojų dėstomoje mokyklinėje medžiagoje. Šias paskaitas ves ŠŠA narės: choreografė, socialinių mokslų daktarė Birutė Banevičiūtė, šokio menininkė ir dėstytoja Liza Baliasnaja bei šokio kino doktorantė Greta Grinevičiūtė.

Nuotr. aut. Laura Vansevičienė

Birutė Banevičiūtė pristatys paskaitą apie šiuolaikinio šokio kūrybos procesus ir jų pritaikymą ugdymo procese. Paskaitoje bus kalbama apie pagrindinius šiuolaikinio šokio kūrybos principus, kuriuos menų mokytojai galėtų taikyti savo pamokose ir skatinti mokinius kurti šokį ar mąstyti pasitelkiant šokio meną. Taip pat pristatomi keletas užsienio (Martha Graham, Merce Cunningham, Trisha Brown) ir Lietuvos choreografų (Agnija Šeiko, Vytis Jankauskas) darbų, atskleidžiančių šokio kūrybos principų įvairovę.

„Supažindinsiu su šiuolaikinio šokio kūrybos procesais ir mano sukurta kūrybinio šokio ugdymo metodika, kuri įgalina mokinius be išankstinių šokio žinių kurti šokį. Paskaitos metu mokytojai įgis žinių kaip galima pritaikyti šiuolaikinio šokio kūrybos procesus ir principus įvairaus amžiaus mokinių meninio ugdymo procese, ugdant jų kultūrinę, kūrybinę ir komunikavimo kompetencijas“, – apie savo paskaitos turinį pasakoja Dr. Birutė Banevičiūtė.

Nuotr. aut. Dainius Ščiuka

Antroji ŠŠA narė Liza Baliasnaja pristatys paskaitą apie choreografines praktikas, naudojamas vizualiųjų menų kontekste. Lizos paskaitoje bus atkreipiamas dėmesys į šokio menininkus, kurie savo praktikoje nusprendė pasitraukti iš teatro ir priartėti prie vizualiųjų menų konteksto, rodydami savo darbus vizualaus meno erdvėse. Bus aptariami tokie kultiniai šokėjai kaip Trisha Brown, Tino Sehgal, Maria Hassabi ir kt. bei tai, kokias naujoves vizualiajame mene aktyvūs šokio menininkai įnešė į šokio praktikas.

„Šia paskaita norėčiau paskatinti edukatorius galvoti plačiau apie tai kas yra šokis, kur ir kaip šokis gali būti rodomas, matomas ir suvokiamas bei kaip jis gali būti panaudojamas mokyklinėje programoje“, – sako Liza Baliasnaja.

Nuotr. aut. Aura Skulskytė

Choreografijos ir kinematografija jungtį bei kūrybinių prieigų plėtrą pristatys Greta Grinevičiūtė. „Paskaitoje papasakosiu apie šokio kino formaciją. Taip pat kalbėsime apie skirtingas kūrybines prieigas bei skirtingas praktikas, užduotis joms vystyti“,–  pasakoja Greta.

Choreografė ir šokio kino doktorantė paskaitoje dalinsis tokių šokio kūrėjų darbais kaip Loyd Newson, Maya Derren, Wim Wenders ir kt. Be viso to Greta papasakos kaip šokio pamokose galima įtraukti telefonų kameras bei taip iš jų išpešti nemenką naudą – praplėsti kūrybinį ir choreografinį mąstymą.

Paskaitų tvarkaraštis:

Birželio 19 dieną 15.00 val. „Šiuolaikinio šokio kūrybos procesai ir jų pritaikymas ugdymo procese“ choreografė ir socialinių mokslų daktarė Birutė Banevičiūtė

Birželio 22 dieną 15.00 val. „Choreografinės praktikos vizualiųjų menų kontekste“ šokio menininkė ir LMTA dėstytoja Liza Baliasnaja 

Birželio 23 dieną 15.00 val. „Choreografija + kinematografija – kūrybinių prieigų plėtra“ choreografėir LMTAšokio kino doktorantė Greta Grinevičiūtė

Vienos paskaitos trukmė – 1,5 val. Registruotis į nemokamas paskaitas galima čia.

ŠŠA veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *