Chorinė muzika ir ankstyvos teatro patirtys mažyliams

Į Vilnių pirmą kartą atkeliauja patiems mažiausiems teatro žiūrovams skirtas spektaklis „Namai“.  Mažyliai nuo 0 iki 3 metų bei jų tėvai kviečiami patirti Panevėžyje sukurtą režisierės Ievos Jackevičiūtės pasirodymą.

„Idėją šiam spektakliui širdyje nešiojuosi jau porą metų. Įkvėpimo semiuosi stebėdama savo tris mažamečius vaikus. Jie auga apsupti meno aplinkos ir aš nuolat stebiu kas jiems yra įdomu, o kas – naudinga. Taip pat  badau atrasti kas įdomu man ir kur susiduria mūsų interesai, kad kartu leisti laiką patiriant meną būtų naudinga vaikams ir tuo pačiu įdomu bei prasminga man,“ – pasakoja kūrėja I. Jackevičiūtė. Meno doktorantūros studijose ji tyrinėja spektaklių kūrimą kūdikiams ir vaikams ir šiais metais išleido net tris premjeras: pavasarį Panevėžio teatre „Menas“ 0-3 m. vaikus nustebino pasirodymas „Namai“, rudenį Kaune pasitiko spektaklis besilaukiančioms ir vaikams iki 3 m. „Gaja-Mara“, o repertuarą moksleiviams papildė premjera „Pasistengiau“. 

Nuotr. aut. Paulius Židonis

Spektaklyje „Namai“ skamba chorinė muzika, kurią įrašė visas būrys profesionalų (kompozitorius Imantas Šimkus, skamba Panevėžio muzikinio teatro atlikėjai). O šis žanras muzikos takeliui pasirinktas neatsitiktinai: vienoje teorijų teigiama, jog chorinės muzikos klausymasis pirmaisiais gyvenimo metais per klausos nervus aktyvina smegenų neuronus ir spartina žmogaus vystymąsi. Tuo tarpu stebėdama savo vaikus I. Jackevičiūtė tuo įsitikino: „kuomet jie klausosi chorinės muzikos: nuščiūva, nutyla, susikaupia ir panyra į tam tikrą ramybės būseną“. Režisierė norėjo kokybiškos, solidžios chorinės muzikos, kuri užtikrintų mažų vaikų ir jų tėvų potyrius spektaklyje. Pasijausti it namuose kviečia ne tik čia vaidinantys aktoriai (Elona Karoblytė, Ovidijus Kazarinas/Benadas Arkauskas, Aliona Kuriakina/Kotryna Chruškova), tačiau ir dailės kūrinių įkvėpta Indrės Pačėsaitės scenografija. Tapybos darbai parinkti derantys su muzika, o ypatinga jungtis surasta dailininkės, iliustratorės bei grafikės Rasos Jančiauskaitės to pačio pavadinimo knygoje vaikams. 

Nuotr. aut. Paulius Židonis

Patys mažiausi žiūrovai raginami patirti kokybišką teatrą nuo pirmų dienų todėl, jog žmogaus smegenys iki 5-erių metų patiria sparčiausią vystymąsi. O tai, ką vaikai patiria pirmaisiais gyvenimo metais jiems turi poveikį visam likusiam gyvenimui. Tuo tarpu teatras aktyvina įvairius smegenų centrus, sukeldamas įvairiausius regos, klausos, lytėjimo pojūčius. 

„Kurdama mažiems vaikams visada turiu omeny faktą, kad į spektaklį ateina vaikai su savo tėvais, tai yra, su žmonėmis, kurių socialinis statusas pasikeitė vaisai neseniai ir jie tapo tėvais. Jie pasaulį, kaip ir teatrinę patirtį, atranda tarsi iš naujo – per vaiko akis. Todėl man pačiai visada įdomu tyrinėti tą ribą, kur susitinka tėvų ir vaikų poreikiai. Atrasti tą liniją, kur tėvai nesuinfantilėja, o vaikai nėra priversti būti tik suaugusio žmogaus poreikių pasaulyje,“ – atskleidžia I. Jackevičiūtė. Ir nors mažiausiems žiūrovams skirtame spektaklyje dramaturgijos nėra, tačiau sukuriamas vaikus įtraukiantis bei kokybiškas, džiuginantis ir tėvus pasirodymas. O visas veiksmas vyksta vienoje erdvėje, vaikams sėdint ratu, o kartais ir pasivaikštant po sceną. Režisierė atvirauja, kad jai ne kartą teko girdėti iš tėvų, jiems reflektuojant spektaklio patirtis, jog mažylis pirmąsyk pradėjo ropoti ar žengti pirmuosius žingsnius. Esą tai vyksta dėl to, jog aktoriams veikiant be žodžių, naudojant kūno kalbą, aktyviai įveiklinant savo neverbalinę raišką, jie aktyvina ir vaikų kinestetinį intelektą, vaikų neverbalinę kalbą. O muzikos girdėjimas, šviesų, dekoracijų matymas irgi pagyvina visus centrus.

Nuotr. aut. Paulius Židonis

Spektaklis NAMAI Vilniuje, Menų spaustuvėje gruodžio 2 d. 16:00 ir 18:00 valandą. Bilietus platina Bilietai.lt . Spektaklį prodiusavo Panevėžio teatras „Menas“, koprodiuseris „No Shoes“ teatras.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *