Šokio organizacija „Be kompanijos” pristato Auksinio scenos kryžiaus laureatės, choreografės Vilmos Pitrinaitės šokio spektaklį „MATCH 3“

Spalio 27-osios vakarą Menų spaustuvės scenoje „Be kompanijos“ išleis dar vieną, jau paskutinę šiais metais premjerą   auksinio scenos kryžiaus laureatės, choreografės Vilmos Pitrinaitės šokio spektaklį „MATCH 3“. 

Šokio spektaklio  „MATCH 3“ epicentre trys šiuolaikinio šokėjos Sigita Juraškaitė, Oksana Griaznova ir Agnietė Lisičkinaitė, gerai žinomos Lietuvos šiuolaikinio šokio lauke atlikėjos, scenioje pirmą kartą susitiks trio formatu. Spektaklio siekis –  per trijų atlikėjų varžymasi, konkurenciją scenoje atrasti solidarumą. Pasitelkiant šokį, tekstą, muziką ir vizualizacijas tyrinėti dirbtinio intelekto ir žmogiškojo ryšio sąveikas.

Agnietė Lisičkinaitė. Nuotr. aut. Aura Skulskytė.

„Tiuringo testo tikslas  – pagal atsakymus atskirti žmogų nuo mašinos. Panašiai ir „MATCH 3“ tyrinėja žmogaus išraiškos ir emocijų ribas šokyje, kvestionuodamas išankstines nuostatas apie visuomenę. Nors gali atrodyti, kad mes, Sigita Juraškaitė, Oksana Griaznova ir aš, konkuruojame kaip trys Lietuvos šokėjos, tikrovė yra visiškai priešinga. Choreografė V. Pitrinaitė leidžia mums konkuruoti net ne su pačiomis savimi, o su visuomenės sukurta mechaninių taisyklių gausuma. Šokėjos iliustruoja vienybės ir solidarumo galią mene.“ – teigia A. Lisičkinaitė, viena iš „Be kompanijos“ įkūrėjų.

Sigita Juraškaitė. Nuotr. aut. Benas Navanglauskas

Šiuo kūriniu kūrybinė komanda – kompozitorius Dominykas Digimas, kostiumų dailininkė Rūta Kyguolytė, projekcijų autorius Kristijonas Dirsė, šviesų dailininkas Povilas Laurinaitis ir choreografė Vilma Pitrinaitė analizuoja – Ar vienas žmogus gali geriau funkcionuoti sistemoje nei kitas žmogus? “Man kaip kūrėjai įdomu suvokti – Ar šioje sistemoje prieštaravimai, abejonės, empatija, jausmai yra pertekliniai? Ar pilnavertiškam funkcionavimui užtenka tik intelekto? Galbūt reikėtų optimizuoti žmogų ir sukurti optimizuotą distopinę gentį ir tai patikrinti?  – teigia spektaklio idėjos autorė ir choreografė V. Pitrinaitė.

Oksana Griaznova. Nuotr. aut. Oleksii Korotych

Vilma Pitrinaitė yra tarp Lietuvos ir Belgijos gyvenanti ir kurianti šokio menininkė, savo kūrybinį kelią pradėjo Kauno šokio teatre „Aura“. Vėliau mokėsi Prancūzijoje, Avinjono šokio konservatorijoje, 2007–2008 m. studijavo choreografiją CDC centre Tulūzoje, 2009–2010 m. – programoje „Ex.e.r.ce“ CCN šokio centre Monpeljė, 2010–2012 m. mokėsi režisūros Strasbūro nacionalinėje teatro mokykloje. Su dramaturgu Thomas Pondevie 2013 m. įkūrė nepriklausomo šokio trupę „WE compagnie“. Savo spektakliuose jungia teatro, šokio ir dokumentikos elementus. 2021 metais V. Pitrinaitė apdovanota Auksiniu scenos kryžiumi už šokio spektaklį „Tai ne tavo sapnas“.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba

Spektaklis vyks Spalio 27 dieną 19 val. Menų spaustuvėje (Šiltadaržio g. 6, Vilnius). Bilietus platina Bilietai.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *