Vyčio Jankausko premjera „Dekreacija“: neužgriozdinti pasaulio savuoju „aš“

Jau netrukus Vyčio Jankausko šokio teatras pakvies į premjerą – gegužės 8 ir 10 d. Vilniuje įsikūrusiame Kūrybinių industrijų centre „Tech Arts“ bus pristatytas performatyvus šokio vyksmas „Dekreacija“. 

Šio šokio kūrinio centre – žmogaus asmenybės sukūrimui priešingas veiksmas – dekreacijos procesas. „Dekreacijoje“ nagrinėjamas sąmoningas žmogaus savojo „aš“ atsižadėjimas, suspendavimas, nukreipiant dėmesį link to, kas yra priešais – pasaulis su visa savo įvairove, pati tikrovė. „Neužgriozdinti pasaulio savuoju „aš“, tapti permatomu, pralaidžiu vėjui, garsui, šviesai, kitam, nes nėra savęs be kito“ – pagrindinius kūrybinio proceso tikslus įvardija choreografas Vytis Jankauskas. Tad žmogus „Dekreacijoje“ atsiskleidžia kaip viso to neprivilegijuota dalis, susiliejanti su savo aplinka kaip visuma. 

Nuotr. aut. Monika Penkutė

Pasak spektaklio kūrėjų, šis darbas gimė iš etinio rūpesčio, kuris skatina juos eksperimentuoti, kurti ir suaktyvinti naujas intersubjektyvumo – tarpusavio sąveikos – formas. Choreografija šiame darbe suvokiama kaip tam tikra santykių tarp įvairių kūnų organizavimo erdvėje praktika. 

Spektaklio scenografiją ir kostiumus kuria už praėjusių metų darbus „Auksiniu scenos kryžiumi“ apdovanotas kūrėjų duetas – Sigita Šimkūnaitė ir Sandra Straukaitė. Muziką ir garso takelį pasirodymui kuria kompozitorius Vladas Dieninis. Scenoje pasirodys šiuolaikinio šokio gerbėjams gerai žinomi šokėjai Giedrė Kirkilytė, Oksana Griaznova, Mantas Stabačinskas ir Emilija Dūdaitė. 

Nuotr. aut. Monika Penkutė

Pasak Vyčio Jankausko, solidžią kūrybinę komandą subūrusiai „Dekreacijai“ jį įkvėpė kasdienė asmeninė patirtis, šiuolaikinės socialinės ir politinės aktualijos bei įvairūs teoriniai kontekstai. Choreografijos, šokio ir judesio sąvokas savo pastarojo meto sceniniuose darbuose vis dažniau kvestionuojantis choreografas įkvėpimo semiasi ir iš šiuolaikinės filosofijos: Simone Weil mintčių apie dekreaciją, Alfredo Schutzo socialinio gyvenimo fenomenologijos, Roberto Esposito beasmeniškumo filosofijos, Gilles Deleuze kūno disartikuliacijos ir kt. 

Šokėjas, choreografas ir pedagogas Vytis Jankauskas laikomas vienu įdomiausių šiuolaikinio šokio kūrėjų Lietuvoje. Dukart pagrindiniu šalies profesionalaus teatro apdovanojimu – „Auksiniu scenos kryžiumi“ – už geriausią choreografiją apdovanoto kūrėjo darbai ne tik nuolat rodomi Lietuvoje: jie pristatyti Lenkijoje, Rusijoje, Baltarusijoje, Estijoje, Švedijoje, Vokietijoje, Egipte, Kinijoje. V. Jankausko šokio veikla neapsiriboja vien menine kūryba, jis dėsto šiuolaikinio šokio praktiką bei teoriją būsimiems šokio profesionalams Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. 

Nuotr. aut. Monika Penkutė

Vyčio Jankausko šokio teatras, įkurtas 1997 m., – viena pirmųjų šiuolaikinio šokio trupių nepriklausomoje Lietuvoje. Nuo to laiko teatras įsitvirtino kaip savitas Lietuvos šiuolaikinio šokio fenomenas, nuosekliai einantis savo keliu. Ir tiek savarankiškai, tiek bendradarbiaudamas kartu su kitomis nevyriausybinėmis organizacijomis, inicijuoja ir vykdo įvairius edukacinius šokio projektus Lietuvoje ir užsienyje. 

Bilietus į premjeros rodymus gegužės 8 ir 10 dienomis platina bilietai.lt. Projektą iš dalies finansuoja LTKT.

Premjera

2023 m. gegužės 8 ir 10 d., 19 val. 

Trukmė: 50 min.

Vieta: Kūrybinių industrijų centras „Techarts by techzity“ (Vaidilutės g. 79, Vilnius)

Bilietus platina bilietai.lt

Daugiau informacijos:

www.vytisdc.lt 

FB: https://www.facebook.com/vytisdc

IG: https://www.instagram.com/vytis_jankauskas_dance_company/

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *