Žvilgsnis į Šiuolaikinio šokio asociacijos 2022-uosius

Besibaigiant metams, 15-tą jubiliejų ką tik paminėjusi Šiuolaikinio šokio asociacija (ŠŠA) tradiciškai apžvelgia praėjusius metus. Anot ŠŠA pirmininkės Agnietės Lisičkinaitės, 2022-ieji buvo kontrastų metai – šokis judėjo į priekį, tačiau mintyse ir širdyse neužsimiršo karo temos: „Nors metai prasidėjo su džiugia viltimi, kad pandemija pagaliau atleidžia savo gniaužtus ir šokio pasaulis grįžta į senas vėžias, netrukus prasidėjo Rusijos karas prieš Ukrainą – tai turėjo stiprų poveikį asociacijos nariams ir visai šokio bendruomenei. Tačiau šokis – toks menas, kurio pagalba galima išjausti ir pačias tamsiausias emocijas, tad tikimės, kad šokiu ir judesiu visoje Lietuvoje šį sunkų laikotarpį išgyventi padėjome ir žiūrovams. Pro sunkumus šiemet veržėsi ir šviesūs įvykiai – metai buvo kupini produktyvių rezidencijų, pasirodymų ir edukacijos“.

Tradicija tapusios rezidencijos Lietuvoje ir šokis arčiau namų

Jau trečius metus iš eilės vyko šokio menininkų kūrybinės rezidencijos Lietuvos regionuose: Mantas Stabačinskas ir Marius Paplauskas kūrė Prienų kultūros centre, Austėja Vilkaitytė – Joniškėlio kultūros namuose; Grėtė Šmitaitė rezidavo Visagino kultūros centre, Ema Senkuvienė, Greta Snitkutė ir Marius Eidrigevičius – Kūlių kultūros namuose, o Lukas Karvelis ir Dominyka Markevičiūtė – Baisogalos kultūros centre.

Lietuvoje atlikti tyrimai atskleidžia, kad kultūros prieinamumas mažesniuose miesteliuose, kaimuose ir kitose gyvenvietėse vis dar ribotas – dažnai trūksta tiek profesionaliojo meno pasiūlos, tiek gyventojų susidomėjimo. „Asociacija trečius metus iš eilės prisideda prie reikalingų pokyčių – šokio menininkai vasarą praleidžia rezidencijose Lietuvos regionuose, kur ne tik vysto savo kūrybą, bet ir pristato šiuolaikinį šokį įtraukdami vietos bendruomenes“, –  teigia Agnietė Lisičkinaitė.

Šiuolaikinis šokis šiemet itin dažnai kėlėsi iš dažiųjų miestų centrų – Kauno regione metų eigoje šokis pristatytas su programa „PROmetėjas“, o su bendradarbiaujant su „Kaunas 2022“ iniciatyva „Kultūra į kiemus“ Kauno mikrorajonuose pristatyta 11 asociacijos narių spektaklių ištraukų.

Tarptautinės rezidencijos

ŠŠA kiekvieną vasarą vykdo rezidencijų mainus – šokio kūrėjais „apsikeičia“ su kitais Europos miestais, suteikiant galimybę Lietuvos ir užsienio menininkams kurti drauge. 2022-aisiais ŠŠA nariai Paulius Prievelis ir Giedrė Jankauskienė dalyvavo mainuose su Švedija. Lietuvos menininkai su švedų kūrėjais Linda Wardal ir Takuya Fusijuma savaitę darbavosi Gotenburgo mieste bei savaitę Vilniuje. Rezidencijoje Kaune ir Bassano del Grappa mieste Italijoje dalyvavo Lina Puodžiukaitė-Lanauskienė ir Giorgia Lolli.

Škotijoje, tarptautinio šokio tinklo „Keðja“ narių suvažiavime ir 12-kos tinklui priklausančių šalių menininkų kūrybinėje rezidencijoje dalyvavo Greta Grinevičiūtė.

Šiuolaikinio šokio edukacija ir šokančių senjorių proveržis

Visus metus Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje vyko ŠŠA narių rengiamos šokio pamokos profesionalams, mėgėjams, asmenims su specialiaisiais poreikiais bei senjorams. Didžiuosiuose miestuose su šiuolaikiniu šokiu susipažino net 750 moksleivių, kurių mokyklose pristatytas edukacinis užsiėmimas „Kas yra šiuolaikinis šokis?“.

ŠŠA pirmininkė A. Lisičkinaitė išskiria Kaune šiuolaikinį šokį šokančią senjorių grupę, vedamą asociacijos narės Godos Laurinavičiūtės: „Šokio užsiėmimus lakančios senjorės ypatingai džiugina ir vis dažniau mums įrodo, kad šiuolaikinis šokis neturi amžiaus limito. Šiemet jos sudalyvavo ne viename renginyje: asociacijos organizuotame Tarptautinės šokio dienos minėjime Kauno centre, „Magic Carpets“ programos pristatyme ir scenos menų festivalyje „ConTempo“, kuriame visos šokių grupės senjorės tapo šokio ekskursijos „Einu pirkti pieno. Eiguliai“ dalimi“.

Nariai ir jų įvertinimai

Šiuo metu Šiuolaikinio šokio asociacija vienija 63 narius, dvi iš jų – naujokės, prisijungusios šiemet: Ieva Gaurilčikaitė-Sants ir Gabrielle Emily Aidulis.

Šiais metais įvairūs apdovanojimai atiteko 8 asociacijos nariams. „Auksiniu scenos kryžiumi“ kaip geriausias choreografas apdovanotas Mantas Stabačinskas – už choreografiją ir judesį spektakliams „Puikus naujas pasaulis“ (Valstybinis jaunimo teatras, teatras „Utopia“), „Soliaris 4“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras), „Šventė“ (Oskaro Koršunovo teatras). Geriausios šokėjos „Auksinio scenos kryžiaus“ apdovadojimas atiteko Vilmai Pitrinaitei už spektaklį „Tai ne tavo sapnas“. Spektaklio vaikams kategorijoje taip pat laimėjo šokio kūrinys – Vilniaus miesto šokio teatro „Low Air“ spektaklis „Me two / Savoj krūvoj“, kurio choreografė – ŠŠA narė Airida Gudaitė.  Vyriausybės Kultūros ir meno premija apdovanota Birutė Banevičiūtė.

Tradiciniuose asociacijos apdovanojimuose apdovanoti metų įsimintiniausi: šokėja – Giedrė Jankauskienė ir choreografė – Agnietė Lisičkinaitė. Kultūros ministerijos kasmet įteikiama „Metų debiuto“ premija šiemet atiteko Adrianui Carlo Bibiano, o premija už geriausias kultūrinės edukacijos veiklas, skirtas mokymuisi visą gyvenimą, įteikta Indrei Puišytei-Šidlauskienei. Vitos Mozūraitės premija atiteko choreografui Andriui Katinui.

Asociacijos veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė