Šokis visiems – kartu su ULNA trupe paleidžiant praėjusius 2022 m. ir pasitinkant 2023 m.

Besibaigiant 2022-iems metams, atnešusiems ne tik Kaunui, bet ir visai Lietuvai neišdildomų meninių patirčių ir svajonių susitikimų, Kaune kurianti nepriklausoma šiuolaikinio šokio trupė ULNA, vadovaujama jos įkūrėjos Indrės Puišytės Šidlauskienės, švenčia tik antrąjį savo gimtadienį, tačiau jau gali pasidžiaugti per šiuos 2022 metus nuveiktais darbais. 

ULNA trupės veiklos neapsiriboja scenos meno kūrimu, jos veiklose didelis dėmesys skiriamas edukacijai, įvairių kultūros ir meno disciplinų̨ sąveikai, didelį dėmesį̨ skiriant negalią turinčių žmonių įtraukimui į meninius-kūrybinius procesus.

Linas Žemgulis

 Trupės įkūrėja  Indrė Puišytė Šidlauskienė ir kūrybinė komanda metų pradžioje Kauno teatrų apdovanojimuose Fortūnos diplomu buvo apdovanota už socialinį projektą „Pinokeys judėjimas“, įgyvendintą kartu su Kauno miesto kameriniu teatru, o 2022-uosius metus vainikavo menininkei įteikta Kultūros ministerijos premija už geriausias kultūrinės edukacijos veiklas, skirtas mokymuisi visą gyvenimą. 

 Reflektuojant 2022 metus menininkė teigia norėjusi  įgyvendinti  tik keletą ambicingų projektų, tarp kurių Šokio spektaklis-ekskursija „Pakopa po pakopos“. Spektaklio kūrybinis procesas veikė kaip edukacija, į kūrybinio proceso veiklas įtraukęs per 100 žmonių, profesionalių menininkų, jaunųjų menininkų ir bendruomenės narių, vaikų ir senolių, o ką jau kalbėti apie žiūrovus, galėjusius keliauti Žaliakalnio gatvelėmis, atrandant šias vietas naujai. Sukurtas ir jau trijuose miestuose pristatytas Interaktyvus patyriminis šokio spektaklis – tyrimas „Ribos“, pirmasis šiuolaikinio šokio spektaklis Lietuvoje suaugusiems regos negalią turintiems žmonėms ir įgalinantis  reginčiuosius patirti šokį tamsoje. Šiuos socialiai aktyvius ir kartu edukacinius projektus papildė išskirtinai vizualus šokio projektas „Balkonas“, kuris, priešingai nei pastarieji, nekvestionuoja žmogaus vidinių būsenų ar santykių, emocijų ar istorijų, o konkrečiai atsispiria nuo aplinkos- čia svarbu, ne kas tave išjudina, bet kaip tu judi, kisdamas tam tikroje erdvėje. 

Miško Motė

ULNA trupė dėkoja „Kauno kultūros sostinės 2022“ komandai už pasitikėjimą ir galimybę būti kūrybiniame šių metų kelyje, kartu su kitais kūrėjais tampant nuostabių įvykių dalimi. ULNA parengė savo pasirodymus Tarptautiniame dizaino forume 2022, „Fluxus labas“ festivalyje, „Fluxus labas“ bendruomenių programoje, Kiemų šventėje, buvo „Kultūra į kiemus“ bei „Fluxus labas“ bendruomenių programos dalis, papildė menininkų instaliacija “Žemės meno festivalyje” Girionyse ir, galiausia tapo didžiulės „Kaunas 2022“ uždarymo renginio komandos dalimi. 

Trupė taip pat sėkmingai vykdė savo socialines edukacines programas kompleksinę negalią ir regos negalią turintiems žmonėms ir šias programas pristatė Teatro festivalyje „ŠA TEATRAS“ (Šakiai), Vaikų teatro festivalyje „NERK Į TEATRĄ“  (Nacionalinis Kauno dramos teatras) bei savo organizuojamose edukacinėse veiklose. 

     ULNA edukacinėje erdvėje šokiu edukuojami vaikai nuo 3 metukų, jaunimas, suaugę, senjorai ir negalią turintys žmonės. Šokantis jaunimas ir vaikai pasirodo su scenos profesionalais bendruose pasirodymuose, projektuose, kas skatina dar labiau augti, pažinti scenos menus iš kitos pusės. Visi, norintys prisijungti, visuomet laukiami (informacija apie trupės veiklas galite rasti socialiniuose tinkluose.)

Gintarė Žaltauskaitė

ULNA trupė nuolat bendradarbiauja su įvairiomis organizacijomis: Kauno Miko Petrausko scenos menų mokykla, menų kolegija, Kauno dailės gimnazija, Pelėdų kava bei kitomis meno įstaigomis, stengiantis į savo veiklas įtraukti ir kuo daugiau jaunųjų talentų, socialiai atskirtų žmonių, bendradarbiaujant su Kauno ARKOS bendruomene, Pietvakarių aklųjų ir silpnaregių centru, pažindinti juos su profesionaliu scenos menu. 

Ateinančiais metais trupė keliaus po Lietuvą su savo socialiniu projektu spektakliu -tyrimu  „Ribos“, toliau tęs ir visuomenei leis patirti Žaliakalnio mikrorajono gyvenimą ir istoriją per šokį. ULNA jaunimas taps dalimi  projekto, apjungiančio Ukrainos choreografo Artem Spitfire ir Vilmos Pitrinaitės kūrybinius sumanymus. Edukacinė erdvė pasipildys naujomis programomis, viena jų šokio užsiėmimai šeimoms su mažais vaikais ir kitos (sekite naujienas), bei bus atkurta Agnijos Šeiko režisuota teatralizuota šokio ekskursija Kaunui “Riboženkliai”, bei toliau bus tęsimi socialiniai projektai. 

Užbaigiant šiuos nuostabius bei vaisingus 2022 metus ir pasitinkant Naujuosius 2023 metus, trupės meno vadovė Indrė Puišytė Šidlauskienė nori visiems palinkėti svajoti, nes svajonės pildosi. „ŠOKIS VISIEMS!“ – šiuo šūkiu ULNA užbaigia ir pasitinka Naujuosius metus. 

ULNA trupės veiklas finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Kauno miesto savivaldybė. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *