Šiuolaikinio šokio asociacija pristato edukacijos ciklą, skirtą ne tik šokėjams

Šiuolaikinio šokio asociacija (ŠŠA) balandžio mėnesį kviečia jungtis prie „Edukacinių penktadienių“ ir virtualiuose seminaruose susitikti su Lietuvos šokio profesionalais. Dviejų valandų seminaruose patirtimi dalinsis trys šalies šokio lauko asmenybės. 

Choreografė, šokio pedagogė, socialinių mokslų daktarė Birutė Banevičiūtė analizuos šiuolaikinio šokio edukacijos temą, šokėjas, choreografas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos, šokio ir judesio katedros docentas Vytis Jankauskas kvies kalbėtis apie kūnškumo sampratas šiuolaikiniame šokyje, o Vilniaus miesto šokio teatro „Low Air” prodiuseris, choreografas ir atlikėjas Laurynas Žakevičius pasakos apie asmeninę šokėjo vadybą ir karjeros valdymą. 

„Dalintis savo idėjomis, patirtimi, vieniems iš kitų mokytis yra vienas svarbiausių dalykų šokio bendruomenėje. Džiaugiuosi, kad šie savo sričių profesionalai ne tik dalinsis sukauptu žinių bagažu, bet ir kels klausimus, reflektuos, diskutuos drauge su dalyviais. Noriu pabrėžti, kad seminarai skirti ne tik šokėjams, bet ir kitų meno sričių atstovams, norintiems pagilinti savo žinias ir pasisemti įkvėpimo iš šokio pasaulio,“ – pasakoja ŠŠA vadovė Agnietė Lisičkinaitė.

Visi seminarai vyks „Zoom“ platformoje, seminaro kaina 6eur, studentams 4eur. Registracija ir daugiau informacijos el.paštu  info@lcda.lt

Seminarų tvarkaraštis

Balandžio 9 d. 15-17 val. 

„Kaip, mokant kitus, jiems nepakenkti: šiuolaikinio šokio edukacijos iššūkiai“ su Birute Banevičiūte

Dažnas šokėjas ar choreografas, vedantis šokio užsiėmimus įvairioms amžiaus grupėms, mokydamas bendrojo ugdymo ar aukštosiose mokyklose, remiasi savo praktika ir patyrimu. Ką daryti, jei taikomi šokio mokymo metodai netinka ir norimas rezultatas nėra pasiekiamas? Ar mokinys negabus, ar mokytojas nekūrybingas? Kaip suvokti šokio mokymo procesą ir parinkti jo sėkmę laiduojančius būdus? 

Seminarą ves choreografė, šokio pedagogė, socialinių mokslų daktarė Birutė Banevičiūtė. Šiuolaikinio šokio ir šokio pedagogikos mokėsi JAV, Didžiojoje Britanijoje, Austrijoje, Italijoje, taip pat seminaruose Lietuvoje. 2007 m. įkūrė šokio teatrą „Dansema“, kuris pirmasis Lietuvoje pradėjo kurti šokio spektaklius vaikams. Birutės sukurti spektakliai jaunajai auditorijai apkeliavo 27 pasaulio šalis, yra nominuoti ir apdovanoti „Auksiniu scenos kryžiumi“. Nuo 2003 m. Birutė rengia Šokio ugdymo programas bendrojo ugdymo mokyklų 1-12 klasėms, metodinės rekomendacijas ir kitus švietimo dokumentus. 2009 m. apgynė socialinių mokslų (edukologijos) daktaro disertaciją „Šokio gebėjimų ugdymas ankstyvojoje paauglystėje“. 2006–2016 m. dėstė Lietuvos edukologijos universitete. 2016 m. sukūrė, teoriškai ir praktiškai pagrindė unikalią kūdikių ir vaikų su raidos sutrikimais šokio ugdymo metodiką. Šiuo metu kaip kviestinė dėstytoja dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, veda įvairius edukacinius seminarus šokėjams, šokio mokytojams, choreografams Lietuvoje ir užsienyje. 2007-2014 m. buvo Šiuolaikinio šokio asociacijos pirmininkė. Nuo 2020 m. yra Teatrų vaikams ir jaunimui asociacijos ASITEŽAS valdybos pirmininkė.

Seminaras skirtas: visiems užsiimantiems arba besidomintiems šokio edukacija. 

Balandžio 23 d. 15-17 val. 

„Kūniškumo sampratos šiuolaikiniame šokyje“ su Vyčiu Jankausku

Ar egzistuoja vienas universalus žmogaus kūniškosios būties pasaulyje apibrėžimas? Kaip patiriame ir suvokiame  savo kūną? Ar mano kūnas yra individualus ir baigtinis? Kokios žmogiško kūno sąsajos su nežmogiškais kūnais ir naujausiomis technologijomis? Kaip šie klausimai ir įvairios teorinės su jais susijusios kūniškumo perspektyvos atsispindi bei yra įkūnijamos šiuolaikinio šokio praktikose? Kokias galbūt naujas patirtis ir žinias kuria pačios šokio/judesio praktikos? Atsakymų į šiuos ir kitus klausimus bus ieškoma šiame  įvadiniame teoriniame seminare.  

Seminarą ves šokėjas, choreografas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos, šokio ir judesio katedros docentas Vytis Jankauskas. Vytis Jankauskas yra vienas iš Lietuvos šiuolaikinio šokio pradininkų. Šokti pradėjo dar sovietmečiu ir išgarsėjo kaip vienas iš breiko šokio pradininkų Lietuvoje. Šią veiklą vainikavo 1987 m. Taline (Estija) vykusiame Sovietų sąjungos breiko čempionate iškovota  I vieta. 1997 m. jis įkūrė „Vyčio Jankausko šokio teatrą“, kuris buvo viena pirmųjų nevyriausybinių šiuolaikinio šokio organizacijų įkurtų Lietuvai atgavus nepriklausomybę. Per 23 metus choreografas savo teatrui sukūrė 14 šokio spektaklių ir įsitvirtino kaip savitas Lietuvos šiuolaikinio šokio fenomenas, nuosekliai einantis savo kūrybiniu keliu. Vyčio Jankausko kūryba yra reguliariai pristatoma ne tik Lietuvoje, bet ir  įvairiuose užsienio šokio bei teatro festivaliuose.

Choreografo V. Jankausko kūryba buvo apdovanota dviem Auksiniais scenos kryžiais: šokio spektaklis „Nuskendęs slėnis“ pelnė apdovanojimą už geriausią 2003–2004 metų choreografiją, antrąjį aukščiausią Lietuvos teatro apdovanojimą V. Jankauskas gavo kaip geriausias sezono choreografas už spektaklį „Budėjimai“ (2008–2009 m.).

V. Jankausko šokio veikla neapsiriboja vien menine kūryba. Jau daug metų jo veiklą apima ir šokio mokymas. Nuo 2017 m. jis dėsto  Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, Teatro ir kino fakultete, Šokio ir judesio katedroje.

Seminaras skirtas: pirmiausiai šokio atlikėjams, kūrėjams, mokytojams, teoretikams, tačiau taip pat ir visiems kitiems kūniškumo tema besidomintiems asmenims.

Balandžio 30 d. 15-17 val.

Seminaras „Kur miške auga grybai? Kūrybiška vadyba” su Laurynu Žakevičiumi

Asmeninė (šokėjo) vadyba tai dalykai, kurių neišmokau mokykloje. Karjeros valdymas ir su tuo susijusios žinios ir įgūdžiai, padedantys aktyviai ir profesionaliai veikti šiuolaikinėje meno rinkoje įgauna vis didesnę svarbą šių dienų kontekste. Nemaža dalis individualiai kuriančių šokėjų ir scenos menininkų turi asmeniškai pasirūpinti tolimesnių galimybių veikti profesinėje srityje užsitikrinimu. Kaip surasti finansavimą? Kaip parengti save geriausiai pristatantį turinį? Šios ir kitos panašios temos ir sudaro nuolatos veikiančio kūrėjo kelią. Jas būtina ugdyti ir aktyviai plėtoti visuose kūrybinės veiklos tarpsniuose.

Seminarą ves Vilniaus miesto šokio teatro „Low Air” prodiuseris, choreografas ir atlikėjas Laurynas Žakevičius. 2008 m. Vilniaus kolegijoje įgijęs socialinio pedagogo bakalauro, iki 2012 m. – tęsė teisės edukologijos magistro studijas Mykolo Romerio universitete. Lauryno Žakevičiaus kaip kūrėjo, atlikėjo ir prodiuserio tikslai ir siekiai perteikiami urbanistinio šokio teatro „Low Air” veiklose ir misijoje. Lauryno, o kartu ir „Low Air” organizacijos veiklos prioritetai – skatinti šokio meno kūrėjų potencialą, jų užimtumą ir įsiveiklinimo galimybes prisistatant plačiajai auditorijai taip užtikrinant ir auditorijos plėtrą. Spręsti kultūros paslaugų fizinio ir finansinio prieinamumo bei paslaugų kokybės problemas. Kultūros vadybos ir prodiusavimo subtilybių Laurynas mokosi analizuodamas kultūros ir scenos meno lauką bei prodiusuodamas „Low Air” projektus, kurių sklaida vykdoma Lietuvoje ir pasaulyje.  

Seminaras skirtas: jauniesiems šokio atlikėjams, kūrėjams, pedagogams ir visiems besidomintiems asmenine vadyba. 

Šiuolaikinio šokio asociacijos veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *