„Naujasis Baltijos šokis ’18“: rekordinis skaičius žiūrovų ir Vitos Mozūraitės premija

Dešimt dienų trukusi šokio fiesta baigėsi, palikusi daug įspūdžių ir žavių prisiminimų. Šiųmetis tarptautinis šiuolaikinio šokio festivalis „Naujasis Baltijos šokis“ sutraukė rekordinį skaičių žiūrovų – jų šiemet apsilankė per 3 tūkstančius. O paskutinį festivalio vakarą Lietuvos nacionaliniame dramos teatre choreografei, šokėjai, pedagogei Linai Puodžiukaitei-Lanauskienei buvo įteikta neseniai įsteigta Vitos Mozūraitės premija.

Šeimynišku svečių iš Libano pasirodymu „Beytna“ (liet. „Mūsų namai“) prasidėjęs 22-asis šiuolaikinio šokio festivalis iš savo gniaužtų nepaleido visas dešimt dienų. Iš viso parodyta 14 spektaklių – kai kurie net po keletą kartų, o juos į festivalį atvežė kūrėjai iš viso pasaulio – žymūs užsienio (Prancūzijos, Belgijos, Kanados, Bulgarijos, Ispanijos, Jungtinės Karalystės) choreografai ir šokėjai bei lietuviai, gyvenantys ir kuriantys svečiose šalyse.

Festivalio uždarymo vakarui pasirinktas vienu įtakingiausių pasaulyje šokio teatrų vadinamos Belgijos trupės „Les ballets C de la B“ pasirodymas „nicht schlafen“ (liet. „nemiegokite“). Jos meno vadovas Alainas Platelis – pasaulyje puikiai žinomas choreografas, Vilniuje svečiavosi jau antrą kartą. Pirmasis buvo 1995 m. tarptautiniame teatro festivalyje LIFE, į kurį A.Platelis atvežė spektaklį „Bonjour Madame“ ir sukėlė furorą tarp žiūrovų, prisimenamą iki šiol.

Sekmadienio vakarą, prieš paskutinį šiųmečio festivalio spektaklį – „Les ballets C de la B“ pasirodymą, choreografei, šokėjai, pedagogei L.Puodžiukaitei-Lanauskienei įteikta šokio kritikės, knygotyrininkės, socialinių mokslų daktarės Vitos Mozūraitės (1960–2014 m.) premija. Laureatę išrinko Apdovanojimo komitetas, kurį sudarė scenos menų praktikai ir kritikai. Ši premija skirta pagerbti asmenims, kurie keičia šiuolaikinio šokio pasaulį, plečia jo ribas, pradeda kurti reiškinius, naujus šioje teritorijoje ir už jos ribų, nagrinėja šiuos fenomenus ar daro įtaką visai šalies meno ir šokio politikai. Vitos Mozūraitės premija yra ne piniginis prizas – laureatas su jį lydinčiu asmeniu apdovanojamas kelione į jo norimą pamatyti šokio spektaklį Europoje, o tai finansuoja „Lietuvos šokio informacijos centras“, Scenos meno kritikų asociacija ir bendrovė „Puantas“.

„Šiuolaikinio šokio pasaulyje Lina Puodžiukaitė-Lanauskienė pirmiausia žinoma jaunajai kartai – kaip jų pedagogė, mokytoja, atvėrusi jiems šiuolaikinio šokio pasaulį. Ji pati yra buvusi Kauno šokio teatro „Aura“ šokėja, stačiusi choreografiją įvairiems spektakliams, vadovavusi aibei projektų, plečianti Šiuolaikinio šokio asociacijos veiklą. Jei reikėtų įvardyti pagrindinius jos darbus, pirmiausia minėtini jos nuopelnai, kad šiuolaikinis šokis pripažintas lygiaverčiu kitiems menams švietimo sistemoje. Nuo 2010-ųjų M.K.Čiurlionio meno mokyklos Baleto skyriuje būtent jos dėka pradėti rengti modernaus / šiuolaikinio šokio atlikėjai, o nuo šių metų jie gaus atskirą šiuolaikinio šokio atlikėjo diplomą. Jos vadovaujami mokiniai jau kurį laiką yra aktyvūs festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ dalyviai, rodę čia savo eskizus, jie taip pat energingi „Vasaros šokio mokyklos“ ir kitų šokiui svarbių renginių dalyviai. Šiandien dalis jų studijuoja prestižinėse pasaulio šokio mokyklose P.A.R.T.S., Codarts ir kitur“, – apie laureatę rašoma Apdovanojimo komiteto eksplikacijoje.

Kitų metų festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ datos bus skelbiamos netrukus, o programa jau pildoma ir 2020-iesiems. Tikimasi, kad Vitos Mozūraitės premija, skiriama per festivalį, taps kasmetine tradicija.

Nuotraukos – D. Matvejev.

Šaltinis: www.dance.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *